Hoe ga je om met de papierberg die zelfs in deze digitale tijden niet lijkt te verminderen? De grootste stress wordt door de meeste mensen immers ervaren als er overal stapels papier liggen die geordend moeten worden. Papieren op de werkplek, maar ook de administratie thuis die veelal op papier gebeurt. Omdat mensen de kriebels krijgen doordat ze niet weten hoe ze papieren efficiënt kunnen ordenen en klasseren. Laat staan dat het een klus zou zijn die je gemakkelijk kan bij houden en onderhouden. Daarom dit duidelijke stappenplan.

 

1. Verminder de instroom van papier

Wat je niet binnen krijgt, hoef je niet te sorteren en te klasseren. Dit begint al aan je voordeur: kleef een ‘geen reclame’- sticker op je brievenbus. Deze sticker is gratis beschikbaar op je eigen gemeentehuis. Alle ongeadresseerde reclame hou je zo al buiten je huis.  

 

2. Schrijf je in op de Robinsonlijst

Voor geadresseerde reclame loont het om je in te schrijven op de Robinsonlijst. Dat kan je gratis doen via internet (www.robinsonlist.be). De gegevens die je daarop invult, worden dan niet gebruikt voor reclamedoeleinden. Deze lijst wordt door veel leveranciers gehanteerd bij het versturen van reclamefolders of aanbiedingen. Helaas is het systeem niet waterdicht: niet elke leverancier of aanbieder respecteert deze lijst én verzendingen worden vaak maanden op voorhand voorbereid. Hierdoor gebeurt het wel dat jij nog een aantal maanden geadresseerde reclame krijgt, ook al ben je geregistreerd als iemand die geen reclame meer wenst te ontvangen.

 

3. Digitaliseer je facturen

Bewaar facturen die je digitaal ontvangt ook enkel digitaal in mapjes op jouw computer. De facturen van de meest noodzakelijke nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, gas, teledistributie) kan je allemaal per mail ontvangen. Indien dit bij jou nog niet het geval is, kan je eens naar de leverancier bellen om te zien of en hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Sommige werkgevers sturen de loonbrieven ook elektronisch door. Misschien is dat een idee om ook jouw loonbrieven beter te beheren?

 

4. Gedaan met brochures, flyers of folders

Breng niet van overal brochures, folders of flyers mee. De meeste zaken kan je sowieso opzoeken op internet. Blader je toch liever eens door een brochure, breng dan enkel die informatie op papier mee waarvan je weet dat je het zal lezen en gebruiken. Als je iets wil onthouden als referentie, neem dan een foto van de folder met je smartphone. Op die manier kan je later nog steeds het betreffende product, dienst of reisaanbieding terug vinden op het wereldwijde web.

 

5. Laat jouw adresgegevens niet overal achter

Als jij jouw adresgegevens specifiek aan iemand geeft, mag die jou wel reclame sturen, ook al sta je ingeschreven op de Robinsonlijst. 

 

6. Annuleer je krantenabonnementen 

Annuleer al jouw abonnementen op tijdschriften en kranten die je toch niet leest.

 

7. Maak een foto van jouw papiertjes

Denk eerst na of je de informatie op papier ook ergens anders kan terug vinden. Internet is een onuitputtelijke bron van informatie, mits je er zeker van bent dat de informatie die je daar vindt, betrouwbaar is. In de huidige maatschappij waarbij bijna iedereen een smartphone heeft, kan je ook steeds een foto maken als referentie om bepaalde informatie niet te vergeten. 

 

8. Zoek één plek voor menukaarten

Folders met informatie betreffende afhaalrestaurants, openingsuren van winkels, prijslijsten, doktersafspraken en dergelijke bewaar je beter aan een prikbord of memobord als je iets dergelijks hebt ophangen. Anders kan je ook een apart mapje met doorzichtige insteekhoezen gebruiken en dit bewaren op een plek waar je zeer regelmatig bent (bijvoorbeeld in een lade in de keuken of woonkamer).

 

9. Administratie…

Hoe je met administratieve documenten omgaat die al járen in uitpuilende mappen in je kast staan, daarvoor moet je volgende keer zeker deze blog lezen! Je gaat ongetwijfeld véél kunnen uitmesten…