Het is reeds het einde van het schooljaar en de vakantie gaat van start. Opruimen lijkt dan bij vele ouders niet meteen aan de orde. Maar wat te doen met de vele tekeningen en knutselwerkjes die je kind meebrengt van school? In het beste geval krijg je al die knutselwerkjes wekelijks of per thema tijdens het schooljaar mee naar huis. Die hoef je echt niet állemaal te bewaren. Het zal gauw rommel opleveren – want de kleuren vervagen of de lijm blijft niet plakken – en dan is het minder mooi óf je blijft achter met een overvolle zolder/kelder/garage. En geef toe: een kind zal later nog eens graag kijken naar de evolutie in zijn tekeningen, maar hoeft er daarom echt geen 50 per jaar van te hebben. Dus geef ik je aan het begin van de vakantie de beste tips om te beslissen wát en vooral ook hoe je deze tekeningen en knutselwerkjes kan bewaren.
1. Beslis samen met je kind wat je gaat bewaren
Een kind weet al op jonge leeftijd welke tekeningen hij zelf mooi vindt. Ga daarom samen met je kind door alle tekeningen van het afgelopen schooljaar. (Als je ze natuurlijk zo lang hebt bijgehouden) Beslis samen wat er weg kan en wat nog moet blijven. Als je kind nog veel te veel bij houdt, doe dit proces dan nog eens over. Als je de tekeningen uitspreidt over een grote tafel of de vloer, ziet je kind beter het geheel en zal het sneller lukken om een kleinere selectie over te houden. Vergeet niet om een datum te zetten op de achterkant van de tekeningen die bewaard zullen worden!
2. Laat je kind spelen met knutselwerkjes
Knutselwerkjes zijn dikwijls ook dingen die met een beetje fantasie nog tijdens het spel van kinderen kunnen gebruikt worden. Speciale hoedjes, kledij van carnaval of van het schoolfeest kunnen allemaal gebruikt worden tijdens verkleedpartijtjes. Andere knutselwerkjes passen veelal bij het winkeltje spelen of ‘kokeneten’. Enkel de speciale mama- en papadagknutsels krijgen hier de rest van het jaar een speciale plaats waar iedereen het ook kan bewonderen.
3. Geef een knutselwerk of tekening cadeau
Oma’s en opa’s zullen zeker al wel kunstwerkjes van je kapoen hebben gehad, maar waarom de doelgroep niet vergroten? Ook meter en peter of tantes en nonkels willen wel eens zien wat jouw kind allemaal maakt op school. Een bezoekje aan het ziekenhuis – of het nu voor een ziek familielid of pas bevallen mama is – met een kindertekening scoort ook altijd.
4. Maak een kunstenaarsmuur
Een ‘wall of fame’ voor onze kleine kunstenaar scoort bij ons in huis het beste. Op Pinterest vind je oneindig veel ideeën om met touw, wasknijpers, oude schilderijlijsten, kurk,… of wat dan ook aan de slag te gaan. Belangrijk is dat je een vaste plaats voor de expositie reserveert: een keukenmuur, een muur in de kinderslaapkamer (kids houden ervan om hun eigen werkjes zo vaak te zien). Uiteraard kan ook het prikbord of de magneetbordverf op je keukendeur dienst doen. Je kan doorheen het jaar tijdelijke tentoonstellingen houden of je maakt een permanente tentoonstelling die steeds aangevuld wordt met de mooiste tekeningen. Denk er wel aan om regelmatig een opruimmoment te houden (zie tip 1) zodat de tentoonstelling geen rommeltje wordt.
5. Een fotoboek samenstellen
Je bent misschien wel iemand die heel gehecht is aan alle artistieke uitspattingen van zoon- of dochterlief. Toch raad ik je aan om niet alles zonder enige selectie in een doos of verschillende mappen te stoppen. Je kan natuurlijk wel een plakboek maken met de mooiste en leukste tekeningen, maar dat wordt dan weer moeilijker voor de knutselprojecten. Een zeer goed alternatief hiervoor is het nemen van (digitale) foto’s. Die kan je alsnog zelf in een album plakken of de foto’s als achtergrond op je computer laten circuleren. Ondertussen is het ook mogelijk om bij verschillende aanbieders van gedrukte fotoalbums een specifiek tekeningenalbum te laten maken. Scan de schoolwerkjes in, plaats de leeftijd van je kind erbij, fotografeer je kind als hij aan het tekenen is en schrijf er leuke teksten bij. Een echte aanrader!
6. Mailen
Dit is een niet zo voor de hand liggende, maar wel efficiënte oplossing om herinneringen van je kids te bewaren voor hen zelf. Maak al van bij de geboorte (of vanaf nu ;-)) een e-mailadres aan voor je kind. Scan tekeningen en schoolwerkjes in en neem foto’s van knutselprojecten. Stuur dit regelmatig naar dit e-mailadres. Als je kind 18 jaar is, kan je hem het paswoord geven van deze mailbox. Wellicht een onverwacht, maar gewaardeerd cadeau!
Als je deze tips wel leuk vindt, maar geen fut hebt om er zelf aan te beginnen, kom ik graag samen met jou een handje helpen. Contacteer me vrijblijvend.